היפוספדיאס

מהו היפוספדיאס? שכיחותו, כיצד ניתן לטפל בו? למה לצפות לאחר הניתוח?

מהו היפוספדיאס?

היפוספדיאס הנו מום מולד בקרב תינוקות שהם בנים, בו פתח צינור השופכה אינו מגיע עד לסוף הפין, אלא ממוקם במיקומים שונים לאורך הפין (ראו איור). מצב זה מתבטא בפין עם מראה שונה מהרגיל, שאינו פועל באופן תקין.

ההיפוספדיאס מוגדר לפי מיקום פתח השופכה: היפוספדיאס קדמי (50% מהמקרים), אמצעי (20% מהמקרים) ואחורי שהוא החמור ביותר (30% מהמקרים).

שכיחות היפוספדיאס

שכיחות היפוספדיאס בעולם היא 4% (היא 1 לכל 250 לידות זכר), ובארץ השכיחות גבוהה יותר בשל גורמים גנטיים. אצל מרביתם של התינוקות זהו המום היחידי, אולם אצל כ-8% מהתינוקות שנולדו עם היפוספדיאס ישנו גם אשך טמיר.

בדרך כלל ניתן להבחין בהיפוספדיאס מיד לאחר הלידה – וזאת מכיוון שבנוסף על כך שמיקום צינור השופכה אינו תקין – אזור העורלה אצל תינוקות עם היפוספדיאס אינו מפותח באופן מלא, ולעתין אף חסר במלואו.

כיצד ניתן לטפל בהיפוספדיאס?

מטרת ניתוח ההיפוספדיאס הנה אחת: ליצור פין ישר ורגיל למראה, אשר בדיוק בקצהו ממוקם פתח השופכה.

ניתוח ההיפוספדיאס מורכב בדרך כלל משלושה שלבים: יישור הפין, יצירת תעלת שופכה, ומיקום פתח השופכה בראש הפין. הניתוח מבוצע בהליך שאורך כשעתיים – שלוש, כאשר רק במקרים מורכבים במיוחד מבוצע הניתוח בשלבים שונים ונפרדים ולא באותו יום. במקרים של היפוספדיאס פרוקסימלי (פגם אחורי), ייתכן טיפול בעזרת טסטוסטרון לפני הניתוח.

בדרך כלל הניתוח מבוצע בקרב תינוקות בין גיל 3 ל-18 חודשים, כאשר תיקון לניתוח (במידה ונדרש) יכול להיות מבוצע בכל שלב של הילדות או החיים הבוגרים.

למה לצפות לאחר הניתוח?

מתן שתן אינו מומלץ באופן ישיר בימים שמיד לאחר הניתוח, ולכן מוכנס קטטר קטן בעת הניתוח, המתרוקן ישירות לתוך החיתול. קטטר זה מוסר לאחר מספר ימים. במהלך הימים בהם הקטטר מחובר – ניתנות לתינוק בדרך כלל תרופות אנטיביוטיות ולעתין גם אנטיספסטיות.

באופן כללי- ככל שהתינוק צעיר יותר, כך תופעות חוסר הנוחות שלו בולטות פחות. למעשה – במידה והניתוח מבוצע לפני גיל שנה, הוא אינו מלווה בזיכרון כלשהו אצל התינוק. יחד עם זאת – גם תינוקות וילדים גדולים יותר עוברים את הניתוח היטב.

מרבית המנותחים (90%) עוברים את הניתוח ללא סיבוכים או תיקונים נוספים. שיעור סיבוכים גבוה יותר מהרגיל נרשם אצל תינוקות עם פגם אחורי – היפוסדיאס פרוקסימלית.

הסיבוך הנפוץ ביותר לאחר ניתוח הוא התפתחות של חור – פיסטולה – בין תעלת השופכה לעור. צילוק בתעלת או בפתח השופכה אשר עלול להפריע במתן שתן הנו סיבוך אפשרי נוסף. סיבוך שלישי שיכול להתקיים הנו קושי בהחלמה של הפצע. אם ישנה דליפת שתן מפתח נוסף בפין או אם ישנם קשיים במתן שתן – יש לפנות שוב לאורולוג הילדים.

רוב הסיבוכים מופיעים בחודשים הראשונים שלאחר הניתוח, למרות שפיסטולות וחסמים יכולים להופיע גם שנים אחרי הניתוח הראשון. רוב הסיבוכים מתוקנים בניתוח שני שהוא קל מאוד ואשר יכול להיות מבוצע לאחר החלמת רקמות מהניתוח הראשון.

כאמור, ניתוח היפוספדיאס מסתיים ברוב המקרים בהצלחה, יכול וצריך להמשיך ולהיות תקין למשך כל ימי חייו של המנותח.
מספר שבועות לאחר הניתוח – ניתן לבצע בדיקת ביקורת לניתוח שמטרתה לוודא כי הניתוח תקין.

שאלות ותשובות

האם חייבים לתקן היפוספדיאס בכל המקרים?

הורים רבים שאולים האם הניתוח הכרחי גם במקרה של מום קל. למרות שקשה להעריך את ההשפעות ארוכות הטווח של ההימנעות מנתוח - ישנן מספר סיבות לכך שאורולוגים של ילדים ממליצים על קיום הניתוח תמיד ובכל מקרה של מום בכל דרגה:

  1. מאחר ואצל 15% מהילדים שנולדים עם היפוספדיאס ישנה גם עקמומיות בפין אשר עלולה להפריע לזקפה בגיל מבוגר יותר.
  2. למרות שפתח השופכה יכול להראות כמעט במיקום המדוייק שלו, הוא בדרך כלל משונה בצורתו או רחב מהרגיל, או מוקף בעור מיותר. גורמים אלה יכולים להפריע במתן שתן ולייצר קצב מואט של השתנה או השפרצה לצדדים בעת השתנה. כך - בשעה שהפין יכול לעבוד כראוי, עלול להיווצר מצב מביך עבור הילד בעתיד.
  3. עורלה חלקית שאינה מתוקנת תיראה לא רגילה, מה שיכול לעורר תשומת לב לא רצויה לפגם.

תחת איזה סוג של הרדמה מבוצע ניתוח ההיפוספדיאס? האם יש סכנה בהרדמה?

ניתוח ההיפוספדיה מבוצע תחת הרדמה כללית, כאשר על מנת להקל על הכאבים מיד לאחר הניתוח - לעתין הוא אף מלווה בהרדמה מקומית סביב האזור המנותח.

סוגי הרדמה אלה הם בטוחים מאוד, במיוחד כאשר ההרדמה מבוצעת על ידי רופא מרדים של ילדים.

ניתוח ההיפוספדיה נחשב למאוד בטוח בקרב תינוקות בריאים.


איזה סוג של תיקון הכי מתאים לתינוק שלי?

ההליך הרפואי אותו בוחר אורולוג הילדים הנו תלוי במספר גורמים הכוללים את סוג ההיפוספדיה וצורת עקמומיות הפין.

מה שיכול להראות במבט ראשון כתיקון קל, יכול בפועל להתברר כבעיה מורכבת יותר.

מכיוון שהרופא אינו יכול לקבוע את השיטה הנכונה ביותר לפני שמתחיל הניתוח, יש לבחור באורולוג ילדים היודע לבצע את הניתוח במגוון גדול של גישות.


כיצד יש לטפל בתינוק לאחר הניתוח? מהו זמן ההחלמה מהניתוח?

מחקרים מראים כי החלמה מניתוח היפוספדיאס אינה דורשת טיפול מיוחד. ייתכן ותושם תחבושת לאחר הניתוח - אולם יתכן והרופא המנתח יבחר שלא לחבוש את האיזור. הוראות פרטניות לגבי החבישה ורחצת התינוק ינתנו להורים על ידי אורולוג הילדים המנתח לאחר הניתוח.

הקטטר המוכנס בסיום הניתוח מתרוקן לתוך החיתול, אותו יש להחליף כרגיל. הסרת הקטטר מתרחשת בדרך כלל כשבוע לאחר הניתוח.

ההחלמה מניתוח ההיפוספדיאס נמשכת מספר חודשים, כאשר מיד לאחר הניתוח עלולה להופיע נפיחות שמשתפרת אחרי מספר שבועות.

המלצה לניתוח תיקון לניתוח היפוספדיאס יכולה להתקבל רק כ-6 חודשים לאחר הניתוח הראשון. בתקופה זו של ההחלמה עלולים להופיע פגמים ונפיחויות אותם ניתן לבדוק באופן מלא רק לאחר שעברה תקופת ההחלמה.


האם היפוספדיאס הנו מום גנטי?

7% מהתינוקות שנולדו עם היפוספדיאס הם בנים לאבות שנולדו גם הם עם המום. הסיכוי לבן שני עם היפוספדיאס הנו של 12%, ובמקרה של בן ואב שנולדו עם היפוספדיאס ישנו סיכוי של 21% שהילד השני יוולד גם הוא עם אותו מצב.


במקרה בו ההיפוספדיאס לא נפתר אחרי מספר תיקונים - האם עדיין ניתן יהיה לתקן את הבעיה?

כן. מרביתם של ניתוחי ההיפוספדיאס מסתיימים בהצלחה בנסיון הראשוןת אולם ישנם ילדים שצריכים ניתוח תיקון בגלל סבוכים. התוצאה בניתוח התיקון השני תהיה בדרך כלל טובה, אולם מיעוט הילדים יצטרך ניתוחים נוספים.

במקרה הזה - שהוא נדיר למדי, ניתן לבצע החלפה של רקמה מצולקת מניתוח קודם - ברקמה מאזור אחר של הגוף כמו פנים הלחי, ולבנות באמצעותה את תעלת השופכה בצורה מוצלחת.

לקבלת ייעוץ והזמנת תור

מלאו את הטופס ואחזור אליכם בהקדם האפשרי.
לקביעת תורים ניתן גם להתקשר למספר:
מרכז רופאים מומחים אופק מדיקל, קריית אונו 03-5544077
שר"פ+ רשת מרפאות מומחים, כפר סבא 073-3700-700

 

    שם מלא

    טלפון

    אימייל
    בחירת תאריך מועדף

    עיר מגורים
    תוכן ההודעה

    באיזה תחום רפואי ישנן הכי מעט רופאות?

    סקר שנערך לאחרונה בקרב רופאים בארה"ב מצא כי תחום האורולגיה הנו …

    בקרוב הרופא שלך יוכל להדפיס איבר גוף לפי דרישה

    מסט נוסף של כליות לכפות ידיים חדשות: מדפסות תלת מימד של איברי גוף ועצמות …

    דה וינצ'י: הרובוט שמשנה את עולם הרפואה

    ניתוחים רובוטיים נכנסו לשימוש נרחב במרכזים רפאויים בישראל של השנים …